Wednesday, August 29, 2012

Hershey Global Customer Innovation Center


Hershey leads the industry in manufacturing confectionery and chocolate-related snack and grocery products in North American and has a variety of international operations. The company, whose headquarters is located in Hershey, PA, has revenues of approximately $5 billion annually and employs over 12,000 people worldwide. This project consisted of expanding Hershey's current Global Customer Innovation Center by approximately 5,000 SF for additional merchandising space as well as some renovations within the existing spaces. 
The project was challenging because we had to hit the ground running. There were only two weeks between receiving the award to the project start date. Awarding the project to subcontractors and the submittal process began immediately. The steel procurement would prove to be one of the biggest hurdles to overcome. The structural steel had to be designed, reviewed and fabricated within a four-week period in order to have the steel onsite to meet the schedule and dry in the building in only eight weeks. Kinsley Construction, Ritner Steel and SSOE Design worked together to expedite the process and steel arrived onsite as scheduled. It took some discussion at the executive level to expedite the standard six-week truss fabrication schedule by half, but the trusses arrived as scheduled. 

Another challenging part of the project was coordination of electrical floor boxes. In the main store areas, the floor system had to accommodate movement of electrical locations to allow Hershey flexibility to create individual "store" setups for each client they market to. Kinsley, Hershey, SSOE and Leer Electric worked together to select a system that was the most cost effective while meeting the client’s needs. Since an access floor was not an option, the solution involved cutting troughs into the floors that allow the electrical cords to be moved along the troughs to accommodate a number of layouts. 

One of the features of this project that stands out is the uniqueness of the interior finishes, which mirror Hershey's innovative ideas and marketing style. Magnetic paint was installed on many of the walls to allow Hershey to transform the space by sticking large magnetic photographs to the walls. Walltalkers wallpaper installed in the meeting areas and showroom allows for projection and writing on the entire wall surface. Kinsley Construction had the opportunity to self-perform the concrete work, rough carpentry and door and hardware installation on this project. We were also able to perform much of the added work, which allowed us to save the owner time and money. Overall, Kinsley Construction provided a quality product that met the client's needs, while accommodating a number of owner changes and maintaining the project's aggressive schedule.




Johns Hopkins Bayview Alpha Commons

The Johns Hopkins Bayview Alpha Commons project consisted of an existing 60,000 SF, four-story interior and exterior building remodel that began in early May of 2011. The interior demolition consisted of the entire first, second and third floors. The exterior remodel consisted of demolition of the entire existing brick façade, exterior gyp and weather barrier, exposing the existing structural studs to remain. The fourth floor remained occupied throughout the interior and exterior remodels, which created ICRA and ILSM challenges throughout the duration of the project. The building had a phased occupancy, with the last phase being occupied in February 2012, and is now home to the Johns Hopkins Bayview Executive staff. Much like the LEED® projects Kinsley has done in the past, Baltimore City has their own Sustainable Building standards. This project encompassed these Green Building principals and applied for recognition by the Baltimore City Green Building Standards in early 2012. Currently, Kinsley is working on two additional exterior changes to the original contract. Kinsley was awarded exterior façade canopy renovations and exterior landscape/hardscape packages in March 2012. These renovations were additions to the original scope and are currently on track for final completion in August 2012. The building has been occupied throughout the exterior renovations, so extensive coordination has been ongoing between Kinsley and the occupants.

Whitney Center Apartments



Interior Lobby
The Whitney Center is a five-story, 160,000 SF off-campus mixed use facility that provides 26,000 SF of retail space on the ground floor and 98 apartments on the upper four floors for the students enrolled in the Honors Program at Rowan University. In addition, there are TV lounges, offices and classrooms dedicated to the honors program. Kinsley Construction was selected to provide Construction Management services for the project. The first floor level is slab on grade with a structural steel frame and precast plank with a concrete topping in order to achieve the required fire separation between the retail and residential levels. The upper four floors used panelized wood framing and wood trusses for the roof. Exterior architectural features are designed to create a liveable, walkable downtown atmosphere. The budget for the Whitney Center was extremely tight. Kinsley worked with the owner and architect to value engineer various aspects of the project, including alternates to the originally designed MEP systems and exterior finishes, resulting in substantial savings for the project. The
apartments were open and ready for the students last fall and we are currently working with several retail tenants on the ground floor. To date, Prime Burgers is now open for business and Yapple Yogurt and the Green Zebra are in the process of fitting out their spaces. Up to 10 additional spaces are available for lease. The Whitney Center is named in honor of the Whitney Brothers Glassworks which originally occupied this site. It is an anchor of the Rowan Boulevard project which is a $300 million, 26-acre revitalization project which was originally designed to connect Rowan University with downtown Glassboro, but has evolved into a plan to create the quintessential college town.